Ah, Oscar-kausi on täällä. Enää viikko, kun ne jaetaan. Yhtä leffaa lukuunottamatta oon nähnyt merkittävimmät leffat nyt (tosin yhden oscarin ehdokkuuksista en ole kaikkia nähnyt). Phantom threadin menen katsomaan ensi viikolla... ja toistaiseksi en odota siltä mitään erikoista (voi siis yllättää positiivisesti).
Parhaan leffan kategoriassa taistelee seuraavat leffat:Call Me by Your Name
Dunkirk
Get Out
Lady Bird
Phantom Thread (Katson vajaan viikon päästä)
Synkin hetki
The Post
The Shape of Water
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Paljon ehdokkuuksia ovat myös saaneet:Blade Runner 2049
Star War : Last jedi
Baby Driver (en ole nähnyt)
Mudbound (ei ole tullut Suomeen, en nähnyt, eikä houkuttele)
I, Tonya
Arvostelen leffat ja kerron, mitkä tulee todennäköisesti mistäkin kategoriasta saamaan palkinnon. Järjestys ei ole paremmuusjärkkä, vaan laitoin ne siihen järjestykseen, kun halusin kirjoittaa niistä (parhaimmasta halusin kirjoittaa viimeiseksi).
Dunkirkistä kerroin kesällä täällä, kun kävin katsomassa. Arvostelin sen silloin
-naaman arvoiseksi. Ihan jees, juoni oli polveileva, kun seurasi niin montaa ihmistä. Sotaleffa historiallisesta tapahtumasta toisen maailmansodan aikaan. Käsikirjoitusehdokuutta ei ole saanut, ehkä juurikin siksi, että siinä ei ollut selkeää juonta vaan oltiin siellä ja täällä. Mielestäni ääni-oscari olisi ansaittu.
Suurin ennakkosuosikki lienee "
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" (vastedes Three B, mikäli viittaan siihen) -leffa. Tarinassa on mielenkiintoisia henkilöhahmoja ja ne on hyvin kirjoitettu. Tarina on sopivasti uskottava, sopivasti hullunkurinen. Tästä leffasta on ehkä helppo pitää, koska mukana on tummaa huumoria, erikoisia hahmoja, hyvikset eivät ole täysin hyviksiä ja pahikset (yhtä lukuunottamatta), eivät ole täysin pahiksia. Se on ehkäpä varsin poikkeavaa perushollywood-leffalle ja siksi varmasti menestynyt niin hyvin kaikissa alkuvuoden kilpailuissa. Juoni antaa tilaa hahmoille kasvaa ja kehittyä...
Oikein loistokas
-naaman leffa. Käsikirjoitus-oscari olisi ainakin hyvin etuoikeutettu tälle teokselle. Todennäköisesti naispääosa- ja parhaan leffan oscarit menee tälle... vaikka paras leffasuosikkini tämä ei ole.
The Post, Spielbergin uusin leffa ei ehkä tuo enää mitään uutta. Mikäli lehdistön toiminnasta haluatte katsoa leffan, suosittelen kääntymään Spotlight -leffan äärelle. Se oli tehty enemmän tunteella kuin tämä, vaikka Meryl Streep on tässäkin aivan upea ja oikeutettu naispääosa-oscarehdokas.
Tämä leffa on
-naaman leffa... (se suosittelemani Spotlight on muuten viiden). Tämä tarina on jo kerrottu aiemmin, eikä tämä tuo oikeastaan muuta uutta kuin, että nainen on pomo. Ehdokkuudet siis pääosa- ja paras leffa. Tuskin tulee saamaan kumpaakaan noista.
Get out -leffa on jo suoratoistopalveluiden ja vuokra-leffa puolella. Erilainen ehdokas aiempiin. Minun kategorialla pelottava kauhuleffa (tosin virallisestikin on kauhuleffa-puolella). Väittäisin kuitenkin varsin hyväksi kauhuleffaksi.
½ -naaman arvoinen. On saanut ehdokkuuksia parhaana leffana, käsikirjoituksesta ja pääosaesittäjä. Tuskin tulee saamaan mitään noista.
Synkin hetki -leffa kertoo samasta historianhetkestä kuin Dunkirk, mutta vain toisesta perspektiivistä. Gary Oldman oli loistava valinta Winston Churchilliksi ja hän on voittanut tähän mennessä merkittävimmät palkinnot vuoden alusta ja tulee todennäköisesti voittamaan pääosan Oscareissakin. Hän on myös minun suosikkini siinä kategoriassa.
Leffana hyvä, tiivistunnelmainen mielenkiintoinen matka ilmeisen epämiellyttävästä ihmisestä, joka teki oman osansa historiassa ja mitä ilman nykyeurooppa voisi olla paljon toisenkaltainen. Leffassahan hänestä on kuorittu hyvä jätkä kaiken epämiellyttävän alta. En tiedä sitten, kumpi tapa on parempi, tehdä hahmosta täysin sietämätön, vai tehdä hänestä outo jäärä, nimenomaan vanhoja päättäjille. En tiedä, kumpi on oikeassa, eli ovatko luonehdinnan ja historiankirjat kirjoittaneet kuitenkin nämä sovinnaisemmat poliitikot, joiden varpaille hän hyppi, vai sitten oliko hän järjestäen kaikille kamala ihminen. Tästä aiheesta voisin puhua pidemminkin, eli milloin tunnistaa niiden ihmisten oikeat teot, jotta tulevaisuus menisi parempalle kurssille, vaikka emme pitäisi siitä ja jotta voisi antaa mahdollisuuden näille ihmisille tehdä, mitä tehtävä on.
½ -naaman leffa. Ajatuksia herättävä, vaikka Churchillillä oli tapana käydä jututtamassa tavallisia työläisiä Lontoossa, se kohtaus oli kuitenkin rakennettu liian marenkiseksi, joten siitä puoli pistettä pois.
Lady Bird on mielenkiintoinen valinta. Aina voidaan pohtia, onko se valittu tähän siksi, että nainen on ohjannut elokuvan, vai olisiko elokuva oikeasti jotain ainutlaatuista. En tiedä onko nainen ehdokkaana parhaaksi ohjaajaksi sitten vuoden 1993 Jane Championin. Siinä mielessä hyvinkin merkittävä ehdokkuus. Itse leffaan (kirjotusopettaja sanoi, että tällaiset aasinsillat kappaleiden välillä on surkeinta, mitä voi tehdä, mutta teen sen, koska haluan tehdä).
Virkistävä tarina n. 16 vuotiaasta tytöstä, hänen etsiessään itseään vahvatahtoisen äidin huomassa. Virkistävän siitä tekee sen, että tarinaa ei ole ohjannut mies (joka ei nyt voi oikeesti tietää), vaan nainen. Se mielestäni näkyy.
-naaman arvoinen leffa. Virkistävä, mutta ei tällä kertaa vielä tärpännyt.
Blade Runner 2049 -leffasta pidin paljon. Se tunnelma, lavasteet ja tarina oli mielenkiintoinen.
-naaman leffa. (Loppu jätti kysymyksiä.) Lavastuksesta soisin Oscarin, muitakin ehdokkuuksia on, mutta.
Star Wars: Last Jedi... joo, Kylo Reniä oli taidettu "photoshopata" hieman eräässä kohtauksessa
Oli aivan hieno elokuva. Loistavan valinnan tein, kun kävin katsomassa sen ekana päivänä. En tiedä, onko tulossa osacareita tehosteista, äänistä ja musiikista. Mutta ei hyvä leffa aina tarvitse Oscareita ollakseen hyvä.
-naaman leffa.
I, Tonya -leffa oli väkevä tarina. Luulen, että nykynuoret eivät tiedä tästä henkilöstä mitään, mutta aika hurjia uutisia itse lapsena kuulin tästä tyypistä. Leffa on siis tositapahtumiin perustuva, kertoo amerikkalaisesta taitoluistelijasta, joka ei istu perinteisiin raameihin siinä lajissa ja sitten hänen kilpailijansa, johon hän on samalla ystävystynyt, polvi murskataan.
Leffassa kyllä tulee kohtauksia, millä on tavallaan tarkoitus kertoa katsojille, että tämä tarina ei välttämättä ole täysin totta, sillä jokainen ihminen näkee asiat toisin ja saattaa valehdella. Esimerkiksi Tonyan aviomies hakkaa Tonyaa ja sanoo samalla, että näin hän ei tehnyt koskaan ja Tonya ampuu miestä haulikolla, osuen kaapinoveen ja sanoo, ettei hän koskaan tehnyt tätä.
- naaman leffa. Oscarehdokkuudet naisten sivuroolista ja pääroolista sekä leikkauksesta. Todennäköisesti saa sivurooli-oscarin (samaa mieltä). Oma suosikki naispääosaan on myös Margot Robbie, vaikka todennäköisemmin sen voittaa Three B:n Frances McDormand. Frances on kyllä hyvä, eikä se ole ihan samanlainen hahmo kuin aiemmat, mutta hieman samaa vikaa... Margot oli mun silmissä piirun verran parempi.
The Shape of Water on mystinen, unenomainen erikoinen fantasiasatu, joka sijoittuu 50-luvulle. Leffa on saanut tänä vuonna eniten ehdokkuuksia (13kpl). Elokuvan päähenkilöt eivät puhu, mikä ei ole lainkaan ongelma, eikä tule sellaista oloa, että olisi mykkäelokuva kyseessä. Toinen päähenkilöistä viittoo ja ne on aina tekstitetty. Eli Eliza työskentelee jossain valtion laitoksesta, johon tulee jonkinlainen vesihirviö.
Sanoisin
-naaman leffa. Tulee todennäköisesti saamaan Oscarin ohjauksesta ja Torolle soisin sen itsekkin. Mitä tulee muihin ehdokkuuksiin (ei ole ilmeisesti voittanut kuin musiikista), omassa listassa se on vahva käsikirjoitusoehdokas, mutta toisaalta Three B -ansaitsee siinä kategoriassa (alkuperäinen käsikirjoitus) oman pystinsä (tulee tod näk saamaankin sen)... että, joo suosittelen ihmisiä katsomaan tämän, tänä vuonna vain oli paljon muitakin hyviä leffoja.
Call me by your name... (hiljainen huokaus)... Romanttinen draamaelokuva. Se kertoo "italialaisen" (jotenkin ranska, saksa, italia) nuoren miehenalun Elion ja hänen isänsä avustajaksi tulleen Oliverin suhteesta. Elokuva on onnistunut vangitsemaan jotenkin niin täydellisesti Italaialainen kesä.
Varoitus: Leffa sisältää yhden hyvin kiusallisen kohtauksen
-naaman leffa, ehdottomasti. Tämä on mielestäni parhaasta oscar-leffa kategoriassa kilpailevista leffoista parhain, mutta tuskin tulee saamaan palkintoa. Pääosaesittäjä (Elion rooli) Timothée Chalamet on loistava, ja ehdottomasti jos Oldmania ei olisi, ansaitsisi pääosaoscarin. Voisin kuvitella, että äänestyksessä hän tulee olemaan toisena, eli sen verran kovan suorituksen tekee. Tämä leffa tulee todennäköisesti saamaan sovitettu käsikirjoitus palkinnon, minkä mielestäni ansaitsee. Siihen tulee jäämään, vaikka itse antaisinkin tälle paljon enemmän.