Kävin lomallani katsomassa aika kasan elokuvia. Toisen tai kolmannen elokuvan jälkeen päässäni alkoi muhia, että voisin kirjoittaa leffa-aiheeseen katsomistani elokuvista esittelyä ja pisteytystä. Tästä tuli aika pitkä ja vaikka tiedän varmaksi, ettei varmaan kukaan jaksa kaikkea lukea, omaksi ilokseni päätin aina parin elokuvan jälkeen kirjata ylös, mitä elokuvassa tapahtui, mitä pidin siitä ja paljon se pisteitä ansaitsi. Joskus teki mieli muuttaa pisteitä, mutta sen jälkeen kun ne pisteet kirjoitin, päätin ne pitää, koska pidemmän päälle ajateltuna, ne kuitenkin ansaitsivat juuri ne pisteet, mitkä saivatkin.
Elokuvat olivat (ehkä katsomisjärjestyksessä, jos muistan oikein):Itse Ilkimys 2
Iron man3
Pilvikartasto
Yhdet häät ja kolme anoppia
Väärät paperit
Warm Bodies
The Bling Ring
After Earth
Unelmien pelikirja
Obvilion
World War Z
Jotkut elokuvat (tai elokuva) sai hieman huonommat pisteet, mutta kuitenkin mielestäni jokainen elokuva oli katsomisen arvoinen, ainakin uusi elämys, vaikka en kaikista elokuvan elementeistä pitänytkään ihan niin paljon. Elokuvat ovat minun oman käsitykseni mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, niin että parhain on viimeisenä.
Tuntui, että taisin enemmän kritisoida parhaimmat pisteet saaneita elokuvia (lukuun ottamatta parhaita, koska ne olivat vain omaa luokkaansa), mutta luulen, että ne vähän kuin kestävät sen, eikä tarvinnut kytkeä elokuvaa katsoessa ”aivot narikkaan” –moodia, jolloin sitä ehkä huomaa kritisoitavaa enemmän. Noh, mitä tässä selittelemään, mun pisteet ovat nyt nämä ja paremmuusjärjestys juuri tämä. Ottakaa tai jättäkää!
Pisteytyksestäni hieman:Pisteinä toimivat hymynaamat (
) ja pisteitä on maksimissaan 5
Naurunaama (
) kertoo, kuinka naurettava elokuva oli mielestäni ja nämä on ujutettu peruspistehymiöihin. Kauhuntuntemusmääränä on myös ujutettu peruspisteisiin
– hymiöllä.
Surkunaamoihin ei tarvinnut turvautua.
11)
Warm Bodies –
+
Zombiromantiikkaa. Elokuva kertoo rakkaustarinaa, Zombista ja elävästä tytöstä. Zombit ovat vallanneet USA:n, lukuun ottamatta ainakin yhtä aidattua (hyvin korkea muuri) aluetta, mistä ihmiset joutuvat aika ajoin lähtemään, saadakseen lääkevarastoihin lisää täytettä. Erään tällaisen retken aikana zombit haistavat heidät, ja hyökkäävät.
Yksi zombipoika on hieman erilainen, hän ajattelee hieman sarkastisesti ja on muutenkin tunteellisempi. Tämä samainen poika on yksi noista zombeista, jotka hyökkäävät ihmisten kimppuun heidän lääkehakumatkallaan. Zombipoika tuntui ihastuvan heti yhteen matkalla olleeseen tyttöön ja ”pelastaa”/vie tämän tytön omaan kotiinsa. Zombi alkaa muuttua pikkuhiljaa ja pystyy puhumaan enemmänkin kuin yksittäisiä sanoja.
Elokuvassa on romantiikkaa, komediaa, actionia ja jokunen pelottava kohtakin (ainakin minulle).
Warm Bodies on katsottava viihdepaketti, jossa oli hauskoja kohtia, tai ainakin zombinpojan monologi alussa, missä hän sarkastisesti vinoilee elämälleen, oli viihdyttävä. Itse en vain ole silleen zombi-elokuvien ystävä ja elokuva oli paikoitellen hieman etova, kun aivoja hieman mässyteltiin (ei kannata syödä paljon kuvaa katsoessaan). Kuitenkin ihan katsomisen arvoinen elokuva, Zombi-sarkasmillaan, mutta muut vain vievät monta kertaa isomman korren.
10)
Iron man 3 –
Marvel-action -elokuva. Jatkoa Iron mannin tarinalle, missä Tony Stark (Iron man) kokee paniikkikohtauksia, eikä voi nukkua, vaan sen sijaan rakentelee robottiasuja. Maailmalla tapahtuu outoja räjähdyksiä, mistä ei jää räjähdejälkiä. Myös ihmiset, joiden amputoidut raajat ja muut tappelunvahingot korjaantuvat silmien alla, hämmentävät Iron mania. Tony Stark haastaa syyllisiä tulemaan kotiinsa, haastamaan riitaa, jos heillä on pokkaa ja niinhän he myös tulevat.
Kesti hyvin pitkään, ennen kuin pystyin myöntämään itselleni, ettei marvel-elokuva pääse kärkikahinoihin tässä listassani. Tämä elokuva ei tosiaan räjäyttänyt tajuntaani samalla lailla, kuten Avengers tai X-men –elokuvat. Pidin kyllä tästäkin marvel-teoksesta, mutta se ei ollut parhaimmasta päästä. Marvelit ovat aina olleet mun juttu. Tämä oli hauska, vauhdikas ja paikoitellen hieman liian pelottava (mun makuun), mutta hieman liian tavallinen marvel-pläjäys. Viihdyttävä tämä oli ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.
9)
After Earth –
Toimintaelokuva. Ihmiskunta on jättänyt maapallon, tuhottuaan sen asumiskelvottomaksi ja ovatkin löytäneet uuden planeetan, jossa ovat asuneet n. 1000 vuotta. Will Smith (Cypher Raige) poikansa (Kitai Raige) kanssa on avaruusaluksessa, mikä kohtaa meteoroidi parven ja alus vahingoittuu siitä niin paljon, että se on hajoamassa osiin, joten he joutuvat tekemään pakkolaskun maahan. Alus halkeaa kahteen osaan ja eloon jää vain Cypher ja hänen poikansa Kitai (koneen etupuoli). Cypher on loukkaantunut niin pahasti, ettei voi liikkua, joten Kitain pitää lähteä hakemaan hälytyslaitetta koneen takaosasta, mikä on 100km päässä ja kohtaamaan ne kaikki eläimet ja kasvit, mitä maassa nykyään on.
Elokuva on puhtaasti toimintaelokuva, ei romantiikkaa, ei komediaa. Oli jotenkin ihana nähdä, että maassa villieläimet olivat löytäneet paikkansa ja metsää kasvoi valtoimenaan ja maa tuntui voivan hyvin (yksi ituhippiluonnonsuojelija intoutui valtoimenaan), mutta kaikkea en tunnistanut maasta. Hassua oli se, ettei esmes raunioita näkynyt säilyneen, mutta ehkä he sitten onnistuivat laskeutumaan paikkaan, missä ei asutusta ollut. Hyvää elokuvassa oli myös se, että alkuintroa ei ollut kovinkaan pitkästi, vaan se tosiaan pääsi alkuun suht sutjakasti. Outoa oli se, ettei maapallolta löytynyt tarpeeksi pahaa loppuvihollista, vaan se piti tuoda avaruudesta maahan. Myös merissä olevien valaiden määrä oli niin massiivinen, ettei heillä voinut olla oikeasti tilaa uiskenteluun. Kyllähän tuota tosiaan katsoo ja on varmasti hyvä valinta, jos tykkää seikkailutoimintaelokuvista ja yksinäisistä selviytymistarinoista.
8 )
Unelmien pelikirja –
+ (tanssista toinen lisä +)
Väittää olevansa romanttinen draamakomedia. On todellisuudessa romanttinen draama. Elokuva kertoo miehestä (Pat), joka löytää vaimonsa suihkusta harrastamassa seksiä yhden kollegansa kanssa. Hänellä pimahtaa ja hän hakkaa tämän henkihieveriin ja joutuu joksikin aikaa pakkohoitoon. Sen jälkeen hänen äitinsä tulee hakemaan poikansa asumaan luokseen. Hän saa kutsun ystävänsä illallisjuhliin, jossa hän tapaa ystävän vaimon siskon (Tiffany). Heillä tavallaan synkkaa heti, jonka takia he tapaavat useammin sen jälkeen. Jotta Tiffany välittäisi kirjeitä Patin entiselle/nykyiselle vaimolle, hän lupautuu toteuttamaan Tiffanyn unelman.
Komedia-viitteistä huolimatta elokuva ei ollut naurattava. Naurahdin tosin loppupuolella jollekin jutulle ja hymyilin joillekin. Elokuvassa on yritetty saavuttaa jotain uutta romanttisten komedioiden saralla, ja siksi he ovatkin tuoneet kaksi mielialahäiriöistä ihmistä yhteen ”tilaan”. Eli elokuva on omalla tavallaan synkkä ja siihen on haettu outoutta mielialahäiriöstä kärsivistä ihmisistä. Kuitenkin annan hurjan ison plussan siitä, että elokuvassa opetellaan erästä harrastustani ja sitä oli hyvin ilahduttava nähdä loppupuolella. Myös Jennifer Lawrence on saanut roolistaan Oscarin, mitä ei sovi ohittaa olan kolautuksella. Elokuva oli luonnolliseen tapaansa hyvä, vaikkakin minua häiritsi synkkämielisyys ja, että elokuvassa riideltiin ja huudettiin usein, monesti vieläpä päälle toisen ihmisen, sekä se, ettei se tosiaan ollut lupauksistaan huolimatta romanttinen komedia. Elokuva oli kuitenkin viihdyttävä, synkkämielisyydestään huolimatta, viehättävän outo, tassi on aina järjetön iso plussa ja, jos näyttelijä on saanut suorituksestaan Oscarin, on hän eläytynyt rooliinsa hyvin.
7)
Identity Thief / Väärät paperit –
+
Komedia. Elokuva kertoo Sandy (nimi on unisex Sandyn mielestä) Pattersonista (mies), jonka henkilöllisyys varastetaan: luottokortit ja henkilökortti. ”Sandy” (nainen) kuluttaa ihan törkeästi rahaa (ostaa jopa kavereita, tavaroista puhumattakaan) ja Sandy saa lopulta poliisit niskaansa ”Sandyn” tekosten takia. Sandy päättää lähteä hakemaan ”Sandyn” kotiosavaltioonsa, puhdistaakseen maineensa työnantajansa silmissä ja samalla ilmiantaisi hänet poliisille, mutta matkalla tapahtuu useampi mutka.
Elokuva oli hauska. Naistähti oli koomisempi kuin miestähti. Alku ei lähtenyt ihan niin lentävästi käyntiin, mutta sen jälkeen se rullasi oikein mallikkaasti. Mielenkiintoiseksi asian teki se, että nais-Sandy ei edustanut perinteistä hollywoodmallia, vaan oli hyvinkin pyöreä ja samalla hänessä oli tavallaan enemmän potkua kuin mies-Sandyssä. Vitsejä siis tuli nössöstä Sandyistä ja ylipainoisesta ”Sandystä”. Viihdyttävä paketti kaikin puolin suosittelen katsottavaksi vaihtoehtokomediaksi, Jim Careyn naamavääntelyn oheen.
6)
Wordl War Z –
+
Zombie-toimintaa. Brad Pitt on ottanut lopputilin YK:n jonkinlaisista sotajoukoista, ollakseen perheensä kanssa enemmän. Ollessaan perheensä kanssa matkalla, iskee virusaalto kohdalle. Jonkinlainen rabies ihmisille, jolloin ihminen muuttuu raivopäiseksi saatuaan pureman sairastuneelta. He pelastuvat ja lopulta pääsevät Atlantin tukikohtaan, mikä on 300km Amerikan rannasta. Siellä selviää, että koko maapallo on saanut saman ongelman, missä ihmiset saatuaan viruksen, parissa sekunnissa tulevat raivopäisiksi, eli Zombieiksi. Taatakseen perheelle turvallisen paikan olla, Brad Pitt lupautuu takaisin omiin hommiinsa ja lähtemään erään tutkijan saattojoukkueeseen, selvittämään, mistä virus on peräisin, ja mikä on sen parannuskeino.
Huhhuh! Siis. Katsottuani elokuvan, huomasin heti sen jälkeen napsuttelevani huulteni takaa hampaita, kuten loppupuolen Zombie. Pelkäsin ihmisiä ympärilläni ja hyppäsin nahoistani joka kerta, kun kuulin kovan kolauksen ensimmäisen 5 minuutin aikana. Huomasin olevani hyvin hengästynyt ensimmäisen 40 minuutin aikana, elokuvan loputtua, koska sydän hakkasi vielä niin kovaa. Ostin jopa pari kuivamuonaa ihan vaan kaiken varoiksi (hävettää myöntää, mutta totta se on). Siis ihan liian pelottava elokuva Saikulle. Luulen, että tuo määrä pisteitä herui vain siksi, että se elokuva pelotteli minut niin perusteellisesti, ettei mitään rajaa. Elokuva oli siis ihan järjettömän pelottava, eikä sitä kannata katsoa, jos on yhtä säikky, kuten Saikku, ellei ole Brad Pitt vieressä mukana katsomassa elokuvaa. Vinkkinä voinen sanoa, että kannattaa seurata häntä ja totella ihan viimeistä pilkkua myöten, mitä hän sanoo, vaikka kuinka pelottaisi! Ja niin… olla todella hiljainen! Eli siis… kaiken pelottavuuden alla, elokuva oli varsin oivallinen jännitys-toiminta-pätkä. En oikeasti tiedä kuinka paljon pelottavuuspisteitä tuo sai, kun en voi katsoa tuollaisia pätkiä. Mutta paria ”silmät kiinni” –kohtausta lukuun ottamatta oli hyvinkin katsottava elokuva. Sitä en tiedä, miten nukun ensiyön.
5)
The Bling Ring –
-
Tositapahtumiin perustuva nuorisodraama. Kertoo kouluikäisestä kaveriporukasta, jotka eivät lopulta alkukohtausta lukuun ottamatta koulussa näy, vaan todennäköisemmin heidät löytää baareista. Marc tutustuu ensimmäisenä koulupäivänä Rebeccaan, joka tarkastaa autojen ja talojen ovia, ihan vain jos ne olisivat auki. Tietenkin samalla hän löytää käteistä, luottokortteja ja jopa niitä autoja. Rebecca haluaa myös tietää, kuka Marcin tietämistä ihmisistä on matkoilla, jonka jälkeen he aukinaisen oven kautta käyvät ensimmäisellä varkauskeikalla. Marc tutustuu Rebeccan muihinkin ystäviin, joista jokainen käyttää päihteitä, juhlii ja miettii enemmän Facebook-päivityksiä. Juhlimisen ohella heitä yhdistää tavaroiden omistamisen himo. Huomattuaan, kuinka helposti julkisten asuntoihin pääsee, he alkavat käydä usein tavaranhakukeikoilla.
On varmasti aika todennäköistä, että elokuva tulee saamaan Oscar-ehdokkuuksia kahdesta syystä: ohjaaja kuuluu Coppola- sukuun ja aihe koskettaa Hollywoodia paljon. Monissa kohtauksissa näyttelijät ovat teennäisiä, mutta luulen sen olleen tarkoituskin, sillä aihe oli mitä oli ja henkilöhahmot, olivat mitä olivat. Olihan tämäkin elokuva hyvä, mutta mielestäni tapahtumattomilla hetkillä elokuvaa oli pidennetty tarpeettomasti. Nämä kohtaukset siis olivat niitä, jolloin he vetivät paljon huumeita, joivat, tanssivat ja ajoivat autoa, kuunnellen musiikkia, jolloin itse tarina ei kulkenut millään tavalla eteenpäin. Tuli vähemmälläkin määrällä selväksi, että nuoret olivat sekaisin kaikenaikaa. Itse kaipasin, että noille täytehetkille enemmän tarinaa, kuten olisi kertonut, mihin jäi se mainoskeikka, koska puhuivat, että se on pakko hommata. Myös osa murroista kuvattiin ylimalkaisesti, jolla olisi voinut lisätä tarinaa, niiden tyhjien sekoilukohtauksien sijaan. Jos kuitenkin tarina oli kerrottu lyhyemmin, miksei elokuvaa vain voinut lyhentää lyhyemmäksi, vai olikohan siinä minuuttiraja, mikä piti täyttää. No eniveis, se huononsi elokuvaa radikaalisti, enkä usko, että bilejaksoja vähentämällä se olisi siltikään kilpaillut lähimainkaan kesäelokuvasarjani voittajan kanssa. Kuitenkin ihmiset, jotka arvostavat materiaa, bling blingiä, merkkejä, muotia, juhlia jne. varmasti nauttivat elokuvan tarjonnasta paljon, sillä esittäähän se makeaa elämää ja muotia.
4)
Yhdet häät, kolme anoppia –
Romanttinen komedia. Elokuvan nimi olisi pitänyt olla yhdet häät, neljä anoppia, koska niitä on neljä. Maineikkaita näyttelijöitä mm. Susan Saradon, Diane Keaton, Amanda Seyfried, Katherine Heigl, Robert de Niro, Robin Williams jne.
Alejandro on adoptoitu Kolumbiasta. Kolumbialainen äiti on vanhan aikainen asenteissaan, eikä suvaitse avioeroja. Alejandron adoptiovanhemmat ovat taasen eronneet ja hänen ottoisänsä on löytänyt uuden naisen elämäänsä ja asunutkin tämän kanssa jo vuosia. Alejandro ja Missy aikovat naimisiin ja häihin on kutsuttu kaikki nuo Alejandron äidit. Miellyttääkseen hänen biologista äitiään, päätyvät hänen alkuperäiset adoptiovanhemmat esittämään vieläkin pariskuntaa. Tästä Alejandron isän uusin naisystävä ei pidä.
Pidän itse eniten juurikin romanttisista komedioista. Tämä oli varsin hauska ja paikoitellen roisi, romanttiseksi komediaksi. Tarinakaan ei ollut ihan samanlainen kuin ne yleensä on, vaikkakin toki se perusteema, vaikeuksia rakkaudessa ja parin löytäminen on teemana, mutta ne raamit, mistä tarina lähtee, ei ole ihan perinteisimmästä päästä. Pidän Sarandonista ja Keatonista, ja toki nuoremmistakin näyttelijöistä. Tiedän, että ostan elokuvan itselleni joskus ja siitä tulee paremmat pisteet saava elokuva, mutta syy, miksei se nyt saanut enempää pisteitä, oli se, että menin katsomaan elokuvan väärällä mielentilalla.
3)
Despicable me 3D/ Itse ilkimys 2 –
Animaatio ja komedia. Gru, kätyrit ja adoptiotytöt ovat palanneet. Gru on jättänyt rikollisen elämänsä ja yrittää tehdä elantonsa hilloalalla. Rikollisuudenvastainen järjestö tarvitsee apua erään rikoksen (kuinka eräs laboratorio on varastettu) selvittämisessä ja Grun apuriksi tulee Lucy Wilde järjestöstä. Laboratoriossa on tehty eräänlainen virus, jota antamalla eläimet ja ihmiset muuttuvat raivopäisiksi ja heidän pitää löytää tuo aine. Grulle ongelmia aiheuttaa myös se, että tytär Margo alkaa seurustella latinopojan kanssa.
Elokuvan pisteytykseen todennäköisesti vaikutti se, että se oli 3D. Se tekee elokuvista hieman enemmän elämyksellisen. Se, kuinka paljon se vaikuttaa, ei voi nyt tietää. Tämä oli ensimmäinen elokuva, minkä katsoin ja sekin varmasti vaikuttaa pisteisiin, sillä huomasin useamman elokuvan oltua takana, katsovani elokuvia kriittisemmin (eli esim esittely ja osa kritiikistä on kirjoitettu aiemmin). Elokuva on hauska ja viihdyttävä, kuten ensimmäinenkin elokuva oli. Vaikka se onkin lapsille suunnattu animaatio, huumori toimii myös aikuisemmalle. Kannattaa tosiaan katsoa, vaikka ei normaalisti piirrettyjä katsoisikaan, luvassa on huumoria ja kiperiä tilanteita.
2)
Obvilion –
+
Toiminta sci-fi. Avaruudesta tulleet hyökkääjät ovat räjäyttäneet kuun. Sen seurauksena maapallolla oli katastrofeja toistensa perään, sekä sota, minkä ihmiset voittivat. He joutuivat käyttämään ydinaseita heitä vastaan, jonka takia maa muuttui asumiskelvottomaksi. Tämän takia, ihmiset perustivat ”tukikohdan/asumispaikan” Titan -kuuhun. Kaikki ihmiset ovat jo lähteneet sinne. On jäänyt vain yksi kahden hengen ryhmä, mies (Tom Cruise) ja nainen (Andrea Riseborough), varmistamaan, että merien vedet yms, saadaan imettyä energiaksi. Samaan aikaan pieni joukko ulkoavaruuden valloittajia vielä taistelee ja tuhoaa luotaimia ja muita kohteita. Tom Cruisen ja naisen pitää varmistaa luotaimien toimintakyky ja onnistunut energian varastointi. Vai ovatko asiat näin?
Huomasin miettiväni elokuvaa paljon sen katselun jälkeen. En tiennyt, minkä takia elokuva jäi kaihertamaan päätäni pitkäksi aikaa sen katselemisen jälkeen. Varsinkin, kun elokuvaa katsoessa havahduin joskus miettimään ajan kulkua. Muistin, että esittelyssä tai jossain lukemassani kritiikissä oli mainittu moderni arkkitehtuuri ja sisustus ja tosiaan, jos moderni arkkitehtuuri ja sisustus kiinnostavat, sitäkin löytyy elokuvasta! Mutta ehkä se ei ollut vain se. Ehkä elokuva oli vain hurjan vaikuttava. Ja pelottava! Siis paikoitellen. Saikku joutui ainakin kahdesti sulkemaan silmänsä, mutta kyllä sen pystyi kuitenkin katsomaan. Hieno ja oli jollain selittämättömällä tavalla vaikuttava elokuva. Tykkäsin hulluna. Kritiikkinä oli se lapsi, mikä pitää aina löytyä lopuksi, jos kaikki muut ovat pettäneet… noh, näette, kun katsotte, että mitä tarkoitan tuolla. Hyvä sci-fi-pätkä.
1)
Pilvikartasto/ Cloud Atlas –
+
Scifiä, osa tarinoista ainakin. Näyttelijöinä mm. Halle Berry, Tom Hanks, Susan Saradon jne. Elokuva on monitahoinen, missä 6 tarinaa, menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta kietoutuu toisiinsa. Elokuva ainakin yrittää selittää/esittää elämän tarkoituksen ja siinä on viitteitä Ranskan vallankumouksen teemaan. Tarinoissa on muun muassa tarina orjuudesta, vanhuskotiin teljetyistä vanhuksista, Bioroboteista, jotka on varta vasten tehty palvelemaan ravintoloissa jne. Elokuva on viimeistä piirtoa myöten mietitty, näyttävä tarinakudelma, jossa on 6 juonta ja pääsanoma.
Elokuva on saanut ristiriitaisen vastaanoton. En suosittelekaan elokuvaa juonisokeille tai jotka pitävät toimintapätkien juonta tarpeeksi monimutkaisena. Vaikka pystyisikin seuraamaan monimutkaista juonta, tämä elokuva on sellainen, joka ei kokonaisuudessaan aukea ensimmäisellä katselukerralla, sillä on paljon huomioitavaa. Elokuva on kuitenkin kaikin puolin antoisa. Se on näyttävä ja huikea. Tarinat ovat yllättävän hauskoja ja mielenkiintoisia ja näyttelijät hyviä. Haluan nähdä tämän uusiksi ja tiedän, että vaikka katson tämän useammin, se ei huononna elokuvaa, sillä siitä on antaa joka kerta uutta nähtävää ja mietittävää. Tämä on niitä harvoja elokuvia, jotka nousevat minun parhaimmat elokuvat kautta aikain listalle. Viisi pistettä voi antaa usealle elokuvalle (yhdelle toisellekin tässä listassa olleelle, mutta halusin erottaa toisena olevan tästä), mutta lopulta on harvoja elokuvia, joita voi kutsua parhaimmiksi elokuviksi kautta aikain, mitä on nähnyt. Omalle kohdalleni tämä nousi sille listalle.